Img

Belgian Chihuahua Club, officieel erkend en aangesloten bij de KKUSH

Algemene informatie

Nuttige informatie:

doggo

Veterinaire vragen en antwoorden

Stamboekafkortingen voor de stambomen FCI per land

 
boeken

 

 

Inleiding
Wie zich hondenbezitter noemen kan en zijn dier een warm hart toedraagt, kan erover meepraten: bij het houden van een of meerdere honden komt heel wat kijken. Degene die een chihuahua bezit zal dit ook ervaren. Niet dat dit ras lastig of agressief is, het is zeker niet te groot of te zwaar, het eet geen kilo's per dag en het is niet belast met een van de vele erfelijke afwijkingen die menig ras teisteren. Hetgeen waar de chihuahua wel een grote en onstilbare honger naar heeft is de liefde van zijn baasje. Als de eigenaar van dit kleine hondje van zo'n dier houdt, zal hij zorgen voor een evenwichtige voeding, alle noodzakelijke inentingen, voldoende bewegingsruimte, een consequente opvoeding en een warm bedje, kortom alles wat de echte dierenvriend voor z'n troeteldier doet. Daarover in de volgende artikelen meer.
De Belgian Chihuahua Club besloot deze informatie samen te stellen om te voldoen aan de veelvuldige vraag naar informatie over dit ras. De doelstelling hiervan is enerzijds een kennismaking met dit bijzondere ras en anderzijds een handig overzicht om nog eens opnieuw naar te kijken. Dit is de enige officiële Belgische Chihuahua Club, de Club die is aangesloten bij de Koninklijke Maatschappij Sint Hubertus.

Terug naar boven

Bezint eer ge begint
Als u een hond wil aanschaffen, is het goed zich vooraf grondig te informeren, vergelijk verschillende rassen om zo te weten te komen welke hond het best bij uw karakter en gezinssituatie past.
Een hondententoonstelling is de ideale plaats om de honden in levende lijve te bekijken, te vergelijken en de eerste contacten met fokkers te leggen. Een goede fokker zal u graag uitgebreid informeren over zijn geliefde ras. Zoekt u een speelkameraadje voor uw zeer jonge kinderen, dan is de chihuahua niet de geschikte keuze. Door zijn kleine formaat is hij niet bestand tegen de vaak ongewilde ruwe behandeling van het kind dat de chihuahua ziet als een bewegend pluche beest. Iets grotere kinderen die al begrijpen dat een hond pijn kan hebben, zijn meestal zijn beste vriend. Alle mensen die tijd en liefde te besteden hebben aan een hondje, zijn bij de chi aan het juiste adres.
Geen enkele hond is geboren om al zijn dagen helemaal alleen door te brengen en dit geldt zeker voor de chihuahua die z'n baas het liefst altijd bij zich heeft. In de gezinnen waar overdag niemand thuis is, kan beter geen hond worden gehouden, dus ook geen chi. Dit wil niet zeggen dat de chihuahua niet enkele uren alleen kan zijn. Zowel het stadsleven, mits de nodige wandelingetjes, als het plattelandsleven met een goede afgesloten tuin om te rennen, bevallen hem prima.
Ook wie met z'n chi de sportieve toer op wil, zal niet in hem teleurgesteld zijn; lange wandelingen, gehoorzaamheid en zelfs agility behoren tot de mogelijkheden. Dit toont dat zijn kleine formaat zeker geen zwakte inhoudt, maar dat de chi een robuust en gezond hondje is met een groot uithoudingsvermogen.
En vergis u niet in zijn allerliefste uiterlijk, de chi heeft een pittig karakter en vereist als pup een goede socialisatie (vroeg laten wennen aan verschillende situaties, vreemde mensen, andere honden....) om van hem een vrije en evenwichtige gezel te maken.
Realiseer u dat u door de aankoop van dit hondje, u er zich ook toe verbindt er de nodige tijd in te steken en zowel op zijn opvoeding als zijn verzorging te letten.
Wat voeding betreft zal dit hondje u zeker niet veel geld kosten, maar zoals voor gelijk welk ander ras, dienen de inentingen door de dierenarts op tijd en stond te gebeuren. Bij aankoop betaalt u voor dit mini hondje een royaal bedrag, waarvoor hij u, in ruil gemiddeld 10 tot 15 jaar, een overvloed aan liefde en trouw zal schenken.

Terug naar boven
pup
Welke pup gekocht
U heeft goed nagedacht en beslist, de rest van het gezin is het met u eens, u wordt binnenkort trotse eigenaar van een chihuahua. Dan moet u zich nog enkele vragen stellen: wilt u een hondje, gewoon voor gezelschap of wilt u ermee aan tentoonstellingen deelnemen? De prijs van het hondje zal afhangen van zijn eventuele fok- of tentoonstellingswaarde. Wie een toekomstig wereldkampioen zoekt, zal dieper in zijn beurs moeten tasten dan wie een huishondje wil.
U zult moeten kiezen tussen een reu en een teef, beiden zijn even aanhankelijk en lief en verschillen niet van aard. Een reutje laat soms wel eens zijn geurvlaggetjes achter op voor ons niet gewenste plaatsen, vooral in het gezelschap van andere honden. Het teefje wordt twee maal per jaar loops.
De keuze  tussen korthaar en langhaar hangt louter af van de persoonlijke smaak. Ook hier is het temperament net hetzelfde, het is enkel afhankelijk van het individu, niet van de haarsoort. Beide haarvariëteiten verspreiden geen typische hondenlucht.

Terug naar boven

Het prijskaartje
De verkoopprijs van een puppy kan sterk variëren. Laat u daarom steeds goede informatie bezorgen door de rasclub of door een ervaren fokker en/of exposant. Bezoek daarom ook meerdere adressen alvorens een puppy aan te kopen. Laat u niet direct verleiden door een "koopje". Vraag eerst zorgvuldig uitleg waarom er in eenzelfde nest hondjes verkocht worden met aanzienlijke prijsverschillen per exemplaar of waarom ze juist allemaal hetzelfde kosten.
Ga ook niet in een dierenwinkel of een fokkerij kopen, waar ze nog een aantal andere rassen te koop aanbieden. Deze hondjes zijn dikwijls geïmporteerd, verkeren dikwijls in minder goede gezondheid of vertonen slechts in geringe mate de vereiste raskenmerken. Op een stamboom moet u daar al helemaal niet rekenen en wanneer u er toch nog een bij krijgt, zal er dikwijls in een vreemde taal op vermeld zijn dat dit exemplaar niet voldoet aan de vereiste voorwaarden om mee verder te fokken... Een serieuze liefhebberfokker zal je een gezonde hond verkopen en zal u ook al de gewenste informatie geven. Let er op dat de ouders, eventueel grootouders en andere nestgenoten te zien zijn. Een goede fokker zal trots zijn u de familieleden en voorouders van de lijn (of pup) te kunnen tonen. Het is belangrijk dat de honden (ouders en pups) goed gesocialiseerd zijn. Het is geen ras dat in kennels of kooien wordt gehouden, noch in garages of schuren buiten de familiale woning.
Wanneer u meer contact hebt met deze fokkers, zult u leren waarom er dikwijls aanzienlijke prijsverschillen bestaan en ook gevraagd worden. Heeft u hierover twijfels of hebt u meer info nodig: aarzel dan niet onze puppybemiddeling in te schakelen vóór u een hondje koopt.

Terug naar boven

pupbemiddeling

Puppybemiddeling
De Belgian Chihuahua Club helpt u graag bij het zoeken naar een pup. Het volstaat naar de pupbemiddelaar te schrijven of te telefoneren om een lijst te krijgen met adressen van chihuahuafokkers. Het nummer vindt u in het menu bovenaan de pagina.

Een pup: ... bij de fokker
Let er op dat het hondje gezond is. Tranende oogjes, sporen van ontlasting rond de anus, hoesten, bibberen, teruggetrokken in een hoekje liggen, zijn tekenen dat er iets niet in orde is. Vraag het inentingsboekje en vraag of alle nodige inentingen reeds gegeven zijn. Dit is afhankelijk van de leeftijd van de pup. Is de pup ontwormd? Informeer zeker wanneer dit het laatst gebeurde en wanneer je dit moet herhalen.
* Het is verstandig met de pup naar de dierenarts te gaan, die zal het dier onderzoeken en u alle nuttige informatie geven. * Vraag welke voeding de pup eet, de fokker zal er wat van meegeven, geef de eerste dagen deze voeding, u kunt dan geleidelijk aan overschakelen naar een andere voeding indien u dit wenst.
* Koop een chihuahua met een door de F.C.I. erkende stamboom; in België wordt deze uitgereikt door de Koninklijke Maatschappij Sint Hubertus, in Nederland door de Raad van Beheer.
* Klik hier voor de officiële formaliteiten van de KMSH per 1-1-2014.
* Het is belangrijk om te weten dat een pup die niet op tijd geregistreerd is, in geen geval achteraf een stamboom zal krijgen! Ook is het belangrijk te weten dat UITSLUITEND FCI-stambomen worden erkend. Daarnaast wordt ook de export-pedigree uit Engeland erkend.
Helaas wordt als verkooptactiek tegenwoordig nog wel eens de keuze gelaten aan de koper om een pup met of zonder stamboom te kopen, om financiële redenen. Een pup ZONDER aangevraagde stambomen zal echter altijd een hond ZONDER papieren blijven!

Terug naar boven

pup thuis

Een pup thuis
Wanneer u thuis komt, laat u de pup onmiddellijk uit in de tuin of op de plaats die u verkiest om zijn behoefte te doen. Een kattenbak is een goede oplossing voor flatbewoners. Uw chihuahua zal vlug zindelijk zijn als u de pup steeds buiten laat na het eten, na een slaapje, 's morgens bij het opstaan en 's avonds voor het slapen. Prijs het hondje uitbundig als het zijn behoefte op de juiste plaats doet. Geef de pup een plaatsje waar het rustig kan slapen, niet te dicht bij de verwarming en ook niet in de tocht.
Kies een plaats van waaruit u de pup kunt zien en omgekeerd. Verbied onmiddellijk aan de kinderen om de pup te storen in zijn slaap. Het hondje heeft behoefte aan veel slaap om te kunnen opgroeien. De eerste nacht kan het zijn dat de pup gaat huilen. Om dit te voorkomen kunt u hem met zijn eigen dekentje in een klein kenneltje zetten en hem de eerste nachten naast uw bed laten slapen. Zodra hij aanstalten maakt om te gaan huilen, spreekt u hem zachtjes toe. Dan weet hij dat niet alleen is en zal hij spoedig in slaap vallen. Overdag zet u datzelfde kenneltje met geopend deurtje in de ruimte waar hij overdag moet verblijven.
Is het hondje een tijdje alleen, laat dan de radio zachtjes spelen, het hondje zal zich minder eenzaam voelen. Ook volwassen honden stellen dit op prijs.
Als speelgoed kunt u hem een pieper, een bal of een bot uit buffelhuid geven. Speel zelf eens met de pup en leer dat hij z'n speelgoed moet afgeven wanneer u het wil pakken. Bijten en grommen zijn uit den boze en mogen niet getolereerd worden. Dit is een essentieel onderdeel van de latere opvoeding: een hond die naar alles en iedereen tracht te bijten is geen pretje.
In de auto doet u het hondje het best in een reiskenneltje, zo voorkomt u dat het hondje de straat op loopt zodra u de deur opent. Bij een ongeval is de hond dan beschermd en wordt hij niet als een kogel door de ruit gekatapulteerd.

Terug naar boven

chihuahua


Karakter
De chihuahua is intelligent, waaks en aanhankelijk. Zowel de langhaar als de korthaar zijn vrolijk, beweeglijk en zeer gehecht aan hun baas. Een Napoleon in zakformaat is het, die, hoe klein hij ook is, een echte brutale vlegel kan zijn, voor niets of niemand bevreesd. 
De chi kan of zal zich tegenover vreemde honden erg uitdagend gedragen en een gevecht uitlokken, wat voor hem erg slecht kan aflopen. Hij kan het wel uitstekend vinden met andere huisdieren, als hij die eenmaal kent. Deze uiterst intelligente hond zal snel de elementaire gedragsregels aanleren en vol enthousiasme allerlei kunstjes leren. Dit schrander hondje is bijzonder waaks en zal luidkeels blaffen bij onraad; het minste geluid wekt hem uit zijn slaap. Er is geen hondje dat zo op gezelschap gesteld is als de chihuahua, hij houdt er als geen ander van om gestreeld en geknuffeld te worden. Hij is zeer gesteld op zijn baas en de andere gezinsleden, tegenover vreemden kan hij afstandelijk zijn. Deze kleine Mexicaan is verbazend koude bestendig, maar houdt veel meer van de zon en de warmte. In huis zal hij dan ook snel onder een kussen of een deken kruipen en er zich in nestelen. Ga dan ook nooit zomaar neerzitten en voel steeds of er geen hondje onder het kussen of de deken ligt!!

Sterke hond
Het is het kleinste ras ter wereld, doch dit moet niet overdreven worden: een chihuahua moet te allen tijde een robuust hondje zijn, zonder een tere of fragiele indruk te wekken, wat bij de miniatuurtjes moeilijk te vinden is. Een goed gebouwde chihuahua, hoewel deze niet veel leefruimte vraagt, zal u graag vergezellen op flinke wandelingen en hoeft beslist niet op de arm gedragen te worden; uren lang in velden, bossen of zelfs de bergen kan deze kleine rakker aan.

Terug naar boven

chihuahua

Oorsprong
Over de afkomst van een chihuahua worden vele theorieën verteld en geschreven, doch geen enkele kan zonder twijfel bewezen worden. Algemeen wordt aangenomen dat de Tolteken en de Azteken in Mexico deze hondjes hielden en ze gebruikten als begeleider in de dood. De chihuahua zou zijn baas de rivier van de dood helpen overzwemmen, hij zou hem trouw opwachten om de weg te tonen. Er is in de geschiedenis sprake van Techichi, kleine diertjes die geofferd werden of eventueel knaagdieren. In elk geval is het zeker dat aan het einde van de 19e eeuw chihuahuas, zoals we ze nu kennen, uit Mexico werden meegebracht naar de Verenigde Staten. Daar wekte hun verschijning grote verbazing op de shows. Er werden steeds meer hondjes gehaald uit de Mexicaanse staat Chihuahua en de eerste chihuahua werd in de V.S. officeel geregistreerd in 1904.
In Europa en Engeland is de chihuahua pas goed bekend geworden na de tweede wereldoorlog.


voeding

Voeding
Het basisprincipe van de juiste hondenvoeding is dat alle nodige elementen in de juiste verhouding aanwezig moeten zijn. In alle kant-en-klare hondenvoeders van bekende merken is dit met veel wetenschappelijk onderzoek gerealiseerd. Het is verstandig om dezelfde brokjes of hetzelfde blikvoer te geven als de fokker al deed. Wil je overschakelen, doe dit dan heel geleidelijk: elke dag een klein beetje meer van het door u gekozen merk mengen onder het voer dat de hond gewend is. Doe je dit te bruusk, dan kun je zeker met je hond naar de dierenarts wegens diarree en overgeven.... Wat helemaal uit den boze is, is de chihuahua met de mensen laten mee-eten. Dit leidt enkel tot onnodige problemen (te dikke hond, vachtproblemen, voortijdig uitvallende tanden, enz....) en tot grote voedingstekorten bij je hond. Geef dus ofwel een goede kwaliteit hondenbrok (sommige merken hebben zelfs een kleine korrel, speciaal voor kleine rassen) ofwel een degelijk blikvoer. De hond heeft dan alles wat hij nodig heeft en je moet er zeker geen vitamines of andere preparaten aan toevoegen. Maak je geen zorgen dat de hond steeds hetzelfde moet eten, hij heeft niet dezelfde behoefte om variatie in het menu te hebben. "Grootvader wolf" at ook steeds zijn zelfgevangen prooi op zonder morren...
Zorg steeds voor voldoende fris water, uw hondje heeft namelijk ook dorst, als u korrels geeft, zal uw hond vanzelfsprekend meer drinken.
Enkele weetjes:
* Geen snoepgoed voor je chi! Snoep versnelt het tanden verlies en in chocolade zitten stoffen die giftig zijn voor een hond; wil je een tussendoortje geven, geef dan een speciaal hondenkoekje zonder suiker en kleurstoffen. Dit is gezond en zelfs goed voor de tanden van je lieverd.
* Rauw varkensvlees kan voor een hond dodelijk zijn, als het besmet is met de voor de mens onschuldige ziekte van Aujzky.

Terug naar boven

bad

Verzorging

1. Oren:
Controleer regelmatig de oren van je chi en maak ze alleen schoon als dat nodig is.

2. Ogen:
Tranende ogen zijn niet aantrekkelijk en kunnen tot oogontsteking leiden als ze niet gereinigd worden. Je wrijft zachtjes op de oogranden met een oogwater voor honden, ofwel met natuurlijk rozenwater op een wattenpropje.
Als de ogen echter langdurig blijven tranen, kan dit te wijten zijn aan een traankanaal. Ga nooit zelf experimenteren met druppels en zalfjes, je kunt onherstelbare schade aanrichten.

3. Tanden:
Het ras is onderhevig aan vroegtijdig tandverlies. je kunt hier zelf veel aan doen met een goede tandverzorging. Tandsteen is hier de boosdoener en regelmatig (bijv. elke week) poetsen is de oplossing. Begin al van jonge leeftijd met de pup te leren verdragen dat je in zijn mond kijkt en zijn tanden aanraakt. Beloon hem steeds als hij dit laat gebeuren. Volgende stap is met een peutertandenborsteltje met een beetje leverpastei er op even over zijn tandjes te wrijven. Dit smaakt lekker en hij zal dit niet zo erg vinden. Als dit zonder protest kan, schakel dan over op hondentandpasta, poets niet te lang en beloon hem met leverpastei. Op deze manier weet je hondje dat na de onaangename poetsbeurt er een lekkere beloning volgt en zal hij het laten gebeuren. Een hond zonder tandsteen houdt zijn tanden jaren langer en heeft een aangenaam ruikende adem; alleen maar voordelen dus!

4. Nagels:
Chihuahuas lopen door hun geringe lichaamsgewicht hun nagels niet af zoals grote rassen. Het is hier dus nodig ze bij te knippen of te vijlen. Belangrijk is hier ook om dit op jonge leeftijd aan te leren met beloning, dan zal je chi dit altijd braaf laten doen. Als je echt een oudere hond hebt die tegenspartelt, haal er dan liever een tweede persoon bij om de hond goed vast te houden, zodat je zelf beide handen vrij hebt.
Knip de nagels met een goede nageltang en let op dat je niet in het "leven" knipt: dit is een bloedvat dat in de nagel loopt. Je kunt beter regelmatig een klein stukje knippen dan ineens een lang stuk.
Vijlen duurt langer, maar je hond vindt dit minder vervelend en de nagels zijn niet zo scherp als wanneer je ze afknipt. Bijvoorbeeld 's avonds voor de televisie is een goed moment om dit te doen; jij bent rustig en je hond zal dit dan ook zijn.

5. Vachtverzorging:
Een chihuahua, zowel een korthaar als een langhaar, heeft recht op een dagelijkse borstelbeurt. Een korthaar borstel je het best met een rubberen borstel en ter afwerking met een natuurharen borstel. Wil je extra glans op zijn pelsje, dan kan een fluwelen handschoen wonderen doen; deze verwijdert alle stofdeeltjes uit de haren.
Een langhaar borstel je met een natuurharen borstel, omdat dit het haar niet afbreekt. Borstel in de richting van de haargroei, vergeet "broek" en "kraag" niet (dit is de beharing respectievelijk aan de achterpoten en op de borst) alsook de beharing aan de voorpoten, de staart en de buik. Na het borstelen kunt u nakammen; zo controleert u of de hond vrij is van klitten.
Een chihuahua wordt nooit getrimd of geknipt. De enige uitzondering zijn de haren op de voetzool: tussen de kussentjes kan het haar soms wat lang groeien als uw hond veel op tapijt loopt. Knip dit voorzichtig kort met een gekromde schaar.
Was je chihuahua alleen als het echt nodig is. Drie tot vier wasbeurten per jaar moeten normaal volstaan. Gebruik hiervoor een speciale hondenshampoo: de huid van de hond heeft een heel andere PH dan die van de mens. Zorg ervoor dat er geen tocht is waar je de hond wast en gebruik lauwwarm water. Altijd heel goed spoelen om alle zeepresten uit de vacht te verwijderen. Nu kun je het beste een balsem of crèmespoeling voor honden gebruiken, dit zorgt voor een mooie glanzende vacht. Volg hiervoor de aanwijzingen op de verpakking, want meestal moet dit even inwerken. Ook hier niet vergeten zorgvuldig na te spoelen. Droog de hond goed af met een handdoek en droog hem verder af met de haardroger. Als de hond volledig droog is, kun je hem nog even borstelen of kammen.
De verzorgingsproducten die hier vermeld staan, bijvoorbeeld ooglotion, hondentandpasta enz. kun je bij de apotheek verkrijgen, alsook in de dierenspeciaalzaak of op hondenshows waar steeds heel wat standjes staan met allerlei hondenspullen.

Wij hopen u met deze informatie het een en ander duidelijk gemaakt te hebben aangaande de chihuahua. Wenst u nog meer informatie, dan kunt u altijd terecht bij één van de bestuursleden van de Belgian Chihuahua Club. Adressen en telefoonnummers van deze mensen vindt u in het menu onder "Bestuur".

Auteurs en collaborateurs van o.a. bovenstaande informatie en tips: Cathérine de Maesschalck, Paul Dereademaeker, Lucienne van Beveren en Gladys Blomme.

Terug naar boven

merle

Merle kleur
De kleur Merle is niet toegestaan bij Chihuahua in de FCI-rasstandaard en is vanaf oktober 2009 een diskwalificatiefout.

De kleur Merle komt bij Chihuahuas nog niet zo lang voor. Vermoedelijk is dit in het ras gefokt door kruising met andere rassen, zoals de Dashond of de Sheltie. Een Merle Chihuahua is dus GEEN ZUIVER RAS, maar een kruising. Men brengt het kleurpatroon in verband met GEZONDHEIDSPROBLEMEN, zoals o.a. doofheid, blindheid, PRA.  Ook kan een Merle Chihuahua uitgroeien tot een veel te grote Chihuahua. Merles worden vooral gefokt door niet erkende fokkers.

Voor diegenen die zich bekommeren om het welzijn van het ras, is de Merle Chihuahua het resultaat van onverantwoord fokken. Merle brengt een gen dat oog-, oor- en voortplantingsproblemen geeft.
Het ageert als een virus dat zich plant in het DNA en ook pigment verwijdert. Merle fokken is een "onmenselijke" daad.

De vraag is dan ook: Waarom zou ook maar iemand deze kleur - gen - willen toevoegen aan het ras?? Hoe zou dit het ras verbeteren?

Wanneer deze vraag werd gesteld aan Merlefokkers, viel er een grote stilte. De simpele reden: er is geen voordeel voor het ras, enkel vele nadelen.

Merle is op de koop toe een dominante factor.

Wanneer je op zoek zou zijn naar een nieuwe puppy: weiger een Merle Chihuahua te kopen. Er zijn zovele mooie en gezonde hondjes met zoveel andere toegestane kleuren. Je kunt jezelf een grote dosis pijn besparen. Dit is geen speciale en mooie kleur, het is een defect gen dat nooit in het ras aanwezig was en er is ingebracht door personen die er een broodwinning in zagen.
Meer informatie hier.

Terug naar boven

Mini chihuahua of teacup

Deze benamingen zijn voor de Chihuahua onjuist: in de rasstandaard van de Chihuahua komt uitsluitend de naam  "Chihuahua" voor,  met  2 variëteiten: de korthaar en de langhaar Chihuahua. In de rasstandaard wordt als ideale gewicht voor een volwassen hond genoemd: tussen 1,5 en 3 kg. Er bestaan ook zeer kleine Chihuahuas (tussen 500 en 1500 gram). Chihuahuas met een zwaarder lichaamsgewicht dan 3 kg worden op tentoonstelling gediskwalificeerd.

Met "Mini-chihuahua" of "Tea-cup" wordt op internet vaak geadverteerd (meestal door niet erkende fokkers en zgn. "particulieren") om bij kopers de indruk te wekken dat de bewust te klein gefokte hond speciaal, zeldzaam en kostbaar is.  Integendeel, een bewust te klein gefokte Chihuahua heeft vaak een grote open fontanel en niet gesloten schedelnaden. Denk aan het risico hiervan! Door kruising van zeer kleine vader met zeer kleine moeder kunnen deze pups bovendien ernstige gezondheidsproblemen hebben, of later krijgen, bijv. een waterhoofd, schildklier- of leverproblemen. Natuurlijk kan in een nestje met normale ouders best eens een kleine Chihuahua voorkomen, dit kan een heel gezond hondje zijn. Tot voor een aantal jaren geleden stond in de officiële F.C.I.-rasstandaard van de Chihuahua dat de open fontanel één van de raskenmerken van de Chihuahua is. Gelukkig is deze tekst veranderd en staat er nu in dat de fontanel bij voorkeur gesloten is, maar een kleine fontanel is toegestaan. Een grote open fontanel is op tentoonstellingen zelfs een diskwalificatiefout.

Terug naar boven

chihuahua

Tentoonstellingen

Belgisch Kampioen
Hoe wordt een hond Belgisch kampioen?

ART. 1 - Op C.A.C. en C.A.C./C.A.C.I.B.-tentoonstellingen mag het C.A.C. toegekend worden:
Op tentoonstellingen: voor ieder erkend ras, aan de mooiste reu, in alle klassen van individuele concurrentie, en aan de mooiste teef, in alle klassen van individuele concurrentie; uitgezonderd puppy-, jeugd- en veteranenklas. De hond moet de kwalificatie uitmuntend hebben bekomen.
ART 2 - Om in aanmerking te komen voor het C.A.C. moet de hond voor het begin van de tentoonstelling ingeschreven zijn in een erkend stamboek en minstens 15 maand oud zijn. Voor de andere disciplines zie specifiek reglement in verband met de leeftijd.
ART. 3 - Honden niet onderworpen aan werkproeven, die 4 C.A.C. 's behaald heeft waarvan één op een C.A.C.I.B., onder 3 verschillende keurmeesters, verwerft de titel van kampioen. Het C.A.C. bekomen op de tentoonstelling van de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus telt dubbel.
Indien de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus gedurende het zelfde jaar meer dan één tentoonstelling inricht moet het C.A.C. waarvan hierboven sprake, behaald worden op de tentoonstelling welke de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus op voorhand voor dit doel zal aangewezen hebben.
Tussen het eerste en laatste CAC moeten volledig 12 maanden verlopen zijn. Deze periode moet worden uitgelegd als volgt: bijvoorbeeld vanaf 1 januari 2011 tot 1 januari 2012.

Een CAC (Certificat d'Aptitute au Championnat = Certificaat van Geschiktheid voor het Kampioenschap) wordt door de keurmeester op de daarvoor aangewezen tentoonstellingen en kampioenschapclubmatches toegekend aan de beste reu en de beste teef van het ras, mits deze is gewaardeerd met de kwalificatie Uitmuntend.
Om voor het CAC in aanmerking te komen moet de hond tevens met tenminste één generatie in een erkend hondenstamboek zijn ingeschreven.

Belgisch Jeugdkampioen:
Voorwaarden: na het behalen van minimum 2 maal 1° zeer goed en 1 maal 1° uitmuntend in jeugdklas onder drie verschillende, keurmeesters. Indien het laatste resultaat behaald werd in 2013 kan deze titel aangevraagd worden.
Download hier het aanvraagformulier.

Belgisch Veteraankampioen:
Voorwaarden: na het behalen van 4 maal 1° uitmuntend in veteranenklas  onder 3 verschillende keurmeesters. Indien het laatste resultaat behaald werd in 2013 kunt U deze titel aanvragen. Download hier het aanvraagformulier.

De resultaten voor de jeugd- en veteraankampioen kunnen behaald worden op de volgende tentoonstellingen:

  1. CAC-tentoonstelling

  2. CAC-CACIB tentoonstelling alle rassen

  3. Open tentoonstelling voor alle rassen

Alle andere shows komen niet in aanmerking.

Nieuwe procedure Aanvraag Titel BELGISCH KAMPIOEN vanaf 01-01-2013
Voor honden welke kampioen worden op een tentoonstelling vanaf 2013 wordt de titel niet meer automatisch verstuurd, maar enkel nog op aanvraag door de eigenaar.

Hoe aanvragen?

Gelieve het formulier "AANVRAAG TITEL BELGISCH KAMPIOEN" samen met een kopie van de stamboom en een kopie van de bekomen resultaten per mail of per post aan de KMSH te sturen.
Een factuur zal u toegezonden worden. Zodra de betaling ontvangen is, zal de titel en het diploma u per post toegestuurd worden.


Nederlands Kampioen
Hoe wordt een hond Nederlands kampioen?

Om Nederlands kampioen te worden moet een hond:

  • vier Nederlandse kampioenschapsprijzen (CAC) hebben behaald,

  • deze moeten zijn toegekend door tenminste twee verschillende keurmeesters;

  • op de dag van het behalen van het laatste CAC moet de hond 27 maanden of ouder zijn;

  • heeft de hond al voldoende CAC's behaald voor die leeftijd dan volstaat een reserve op of na 27 maanden.

Is de beste reu of teef al Nederlands Kampioen, dan schuift het CAC onder dezelfde condities door naar de hond die is aangewezen voor het reserve CAC.
 
Mogelijkheden voor de opbouw van het totaal van 4 CAC's punten):
Als één punt telt:

  • een kampioenschapsprijs op een tentoonstelling

  • een reserve kampioenschapsprijs op kampioenschapsclubmatch indien tenminste 20 honden van het desbetreffende ras, onderscheidenlijk de desbetreffende variëteitsgroep, zijn ingeschreven, en tenminste 16 honden aan de keuringen deelnemen, inschrijvingen in een eventuele puppyklas niet meegerekend.
    vier of meer reserve-kampioenschapsprijzen op tentoonstellingen.

Als twee punten tellen:

  • een kampioenschapsprijs van de Winnertentoonstelling in Amsterdam,

  • een kampioenschapsprijs behaald op een kampioenschapsclubmatch indien tenminste 20 honden van het desbetreffende ras, onderscheidenlijk de desbetreffende variëteitsgroep, zijn ingeschreven, en tenminste 16 honden aan de keuringen deelnemen, inschrijvingen in een eventuele puppyklas niet meegerekend.

  • Let op: slechts één van de twee kan bij een hond dubbel meetellen!

De hond moet verder op naam van de juiste eigenaar én op het juiste adres staan geregistreerd.
In Nederland wonende honden afkomstig uit het buitenland moeten zijn opgenomen in het Nederlands Hondenstamboek (NHSB).
U hoeft zelf geen Nederlandse Kampioenstitel meer aan te vragen, ook niet indien u reserve CAC's heeft behaald voor de benodigde punten.

Internationaal Kampioen
Om Internationaal Schoonheidskampioen te worden moet de hond in drie landen onder drie verschillende keurmeesters in totaal vier maal een CACIB-certificaat hebben gewonnen.
De regel dat één daarvan in het land van vestiging of van oorsprong moet zijn is komen te vervallen.

Voor honden die aan werkproeven zijn onderworpen (jacht- en gebruikshondenrassen) geldt echter een andere regel:
Twee CACIB-certificaten in twee landen onder twee verschillende keurmeesters én bovendien een eerste, tweede of derde prijs of een kwalificatie "goed" op een nationale veldwedstrijd of werkwedstrijd.

Voor alle honden geldt, dat tussen het eerste en het laatste CACIB een tijdsvak moet liggen van tenminste twaalf maanden. Deze periode moet worden uitgelegd als volgt: bijvoorbeeld vanaf 1 januari 2011 tot 1 januari 2012.

CACIB's kunnen op een tentoonstelling worden gewonnen in de open klas, gebruikshondenklas en kampioensklas, alsmede in de klas van 15-24 maanden, als die op de tentoonstelling is opengesteld.

Een CACIB kan worden toegekend (de keurmeester is daartoe niet verplicht) aan de beste reu en de beste teef van het ras, mits gekwalificeerd met Uitmuntend, ingeschreven in het NHSB of een erkend buitenlands stamboek, en mits de hond dus ouder is dan vijftien maanden.

Als de hond aan de vereisten heeft voldaan, kan het internationaal kampioenschap door de eigenaar worden aangevraagd rechtstreeks bij de FCI. Voor meer informatie lees verder ...

Ook bij het CACIB gelden de regels voor het "doorschuiven" van het CACIB als de hond die het CACIB ontvangt reeds Internationaal Kampioen is. Dit gaat automatisch, u hoeft niets aan te vragen.
Als de titel van de winnende hond echter nog niet is bevestigd, kan het Reserve CACIB uitsluitend op schriftelijk verzoek van de eigenaar worden doorgeschoven, met volledige vermelding van de datum en plaats van de hondenshow, het ras, de naam en het catalogusnummer van beide betreffende honden. De F.C.I. behandelt dit verzoek dan zo spoedig mogelijk op basis van de officiële uitslagen. Meer informatie vindt u hier.
Terug naar boven

Geneologische identificatie van L.O.S.H.-honden
In het L.O.S.H. kunnen ingeschreven worden:
De geregistreerde honden waarvan de raszuivere afstamming bewezen is door een afstamming, zowel langs vaders- als langs moederszijde, van minstens 3 generaties ingeschreven in het L.O.S.H. of in een stamboek erkend door de F.C.I. en de KKUSH, voor zover het ouderschap bewezen wordt door een D.N.A.-test (ingang 01-01-2009 voor alle ouderdieren) en de 2 ouderdieren, geboren vanaf 01-01-2008, minstens één kwalificatie "Goed" behaald hebben op een Belgische open, CAC- of CAC-CACIB-tentoonstelling, of op een Rasspeciale onder een Belgische of buitenlandse keurmeester (rasspecialist), waarvan bewijs op de hiervoor voorziene attestkaart, of geslaagd zijn in de Selectie, ingericht door de hiervoor erkende Belgische rasclub. De reuen die in het buitenland verblijven, moeten voldoen aan dezelfde kwaliteitsnormen en genealogische identificatienormen (genetische DNA-afdruk passend met die opgelegd door de KMSH). Voor verdere informatie: klik hier.
Overgenomen van de website van de Koninklijke Maatschappij Sint Hubertus.

© Copyright 2016 Belgian Chihuahua Club